Legacyn tarina: OSA I

Hetki Edimar Castron kanssa Brasilian Belo Horizontessa vuonna 2014 oli merkittävä. Olin tuntenut Edimarin siinä vaiheessa vasta viikon, mutta yhteys hänen kanssaan oli jo niin vaikuttava. Tiesin, että hänen roolinsa on merkittävä paikallisessa YWAM:n työssä. Keskustelu oli alusta saakka varsin elävää, mutta se keräsi lisää kierroksia, kun Edimar heitti jotain mitä en osannut odottaa:

”Franco, mitä ajattelet jos toisit ryhmän tanssijoita Suomesta kaupunkiimme ja toteuttaisimme luovan projektin yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa slummeissa asuvien lasten ja nuorten parhaaksi?”

Olin yllättynyt ja vähän hämmentynyt, mutta tiesin että vastaus tähän kysymykseen on: ”kyllä”. Suomeen palattuani tiesin heti keiden luokse minun tulee mennä. Jyväskylässä on aina ollut vahva kulttuuri, jossa tanssi on luontainen osa elämää. Lahtelan siskokset Emilia, Katarina ja Nelli antoivat vahvan tuen idealle, joten päätimme lähteä kokoamaan joukkuetta. Lahtelat kokosivat ympärilleen paikallisia tanssijoita, joilla oli näkyä ja paloa lähteä mukaan. Viikkoja ja kuukausia kului ja päätimme tulla yhteen. Kaikki osoittivat sitoutumista ja intoa näkyä kohtaan. Tunnelma oli uskomaton. Tiimimme tarvitsi kuitenkin lisää tekijöitä ja päätimme kutsua muutamia ihmisiä eri tehtäviin. Saimme kolme projektityöntekijää, joiden rooli osoittautui elintärkeäksi. Tero Koivukoski
ja Petteri Kangasluoma liittyivät mukaan. Myöhemmin nousi ajatus siitä, että mitä tapahtuu projektin jälkeen. Tiedostimme jo suunnitteluvaiheessa, että tulemme kokemaan ja saamaan jotain mitä ihmiset haluavat tietää kun palaamme. Esille nousi ajatus dokumentista. Esa Paavola päätti tarttua haasteeseen ja saimme hänet mukaan projektiin.
Se innosti meitä, sillä ymmärsimme että projektista tehtävä dokumentti tulisi välittämään niin vahvasti sen kaiken, mistä oikeasti on kyse.

Tanssijat aloittivat intensiivisen harjoittelun kaksi vuotta ennen lähtöä. Koreografioiden työstö, lukemattomat tunnit ja aito intohimo olivat vertaansa vailla. Tanssijat tekivät käsittämättömän työn projektin eteen ja kaiken taustalla motivoi aito halu viedä sanomaa rakastavasta Jumalasta Brasilian lasten ja nuorten pariin. Projektia työstettiin kokonaisuudessaan kaksi vuotta. Saimme arvokkaita tahoja taustallemme. Jyväskylän ja Raision vapaaseurakunnat ottivat merkittävää roolia projektin tukemisessa.

Matka lähestyi ja kuumotus sen kuin lisääntyi. Pidimme tiiviisti yhteyttä YWAM Belo Horizonteen, jonka kanssa teimme yhteistyötä Brasiliassa. Tanssijat tihensivät harjoitteluaan viimeisen puolen vuoden aikana. Tahti ja työmentaliteetti oli käsittämätön. Rukoilimme yhdessä ja erikseen säännöllisesti. Rohkaisimme toisiamme. Kaiken keskellä oli myös terveydellisiä haasteita, joista yhdessä menimme läpi. Vahva yhteishenki syntyi jo ennen matkaa. Taustajoukkomme, niin seurakunnat kuin ystävämme, olivat valmiina lähettämään meidät. Järjestimme Jyväskylässä Matinea-illan, johon ihmisiä kerääntyi kuulemaan ja näkemään, mitä on tulossa. Kutsuimme ihmisiä mukaan seuraamaan projektiamme. Ilta oli inspiroiva ja ihmiset olivat innoissaan tulevasta. Ilta käsitti tanssiesityksiä, puheita sekä mediaa siitä, mitä tulemme tekemään Brasiliassa. Illan ansiosta saimme lahjoituksia projektiin, jonka varat saimme suunnata Belossa tehtävään paikalliseen työhön lasten ja nuorten keskuudessa.

Toteutimme projektin huhtikuussa 2017. Median kautta saimme pidettyä ihmiset ajan tasalla projektin etenemisestä. Yhteinen näky voimistui koko joukkueen intohimon ja luovuuden kautta. Matkan varrella saimme ymmärtää yhä uudelleen, että Jumala on kutsunut meidät: Hän on kutsunut meidät yllätyksiä täynnä olevalle matkalle, jossa saamme palvella lapsia ja nuoria ympäristössä, joka kasvattaa ja opettamaa myös meitä.
Se, että saimme olla viemässä eteenpäin Jumalan valtakuntaa omilla lahjoillamme herättää edelleen syvää kiitollisuutta. Esa Paavolan työ dokumentin eteen oli mittaamattoman arvokas. Nyt meillä on vahva muisto siitä, mitä tapahtui ja mistä oli kyse.

Projekti on ollut konkreettinen viesti ihmisille Suomessa: viesti siitä, että Jumalan kanssa kaikki on mahdollista; viesti siitä, että Jumalamme on luova ja haluaa luovasti meidän käyttävän lahjojamme Hänen rakkautensa tähden.

Frans Rautalahti

The Legacy Project 2017 | A Documentary Film kertoo tarinan kokonaisuudessaan.

Katso dokumentti täältä